Sivas’ın dünyaca ünlü doktor balıklarının bulunduğu alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘tabiat parkı’ olarak ilan edildi.
Bugün Resmi Gazete ’de yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararla ‘Kangal Balıklıgöl Tabiat Parkı’ ilan edildi. Kararda, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3. maddesi gereğince alanın tabiat parkı ilan edildiği duyuruldu.
Asırlardır yer altında ki kaynak suyla birlikte yüzeye çıkan, tam olarak türleri bilinmese de sazangillerden oldukları düşünülen 2-10 cm arasında uzunlukta ki doktor balıklar 37 dereceye varan sıcaklıkta ki suda hayatlarını sürebiliyor. Hiçbir şekilde beslenmeyen, üretimlerine müdahale edilmeyen balıklar yer altından gelen yüksek selenyum içerikli suda kendiliğinden üreyip gelişiyor ve besleniyor. Bilindik diğer balıkların aksine su soğudukça sayıları azalan balıklar suyun ısınıp 37 dereceyi bulması ile sayıları da artıyor. Birçok balık türünün hayatını sürdüremeyeceği sıcaklıkta doktor balıkların çoğalma nedeni ise araştırılıyor.
Doktor gibi çalışıyorlar
Balıklar havuzlara veya dereye giren hastaların selenyumlu suda yumuşayan ciltlerini sarıp yaraların üzerindeki kabukları ve ölü derileri büyük bir ustalıkla yaradan ayırıp yaralı kısımların da yumuşamasını sağlıyorlar. Balıklar diğer balıklardan farklı olarak 37 dereceye ulaşan sıcaklıkta yaşayabildikleri gibi yine diğer balıkların aksine insanlardan kaçmıyor adeta insan vücudun da ki yara ve ölü deriye yapışıyorlar. Cilt hastaları bu doğal şifadan istifade edebilmek için dünyanın birçok yerinden Sivas’ın Kangal ilçesine gelip şifa buluyor.
7 aydır mühürlü
Dünyada sadece Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan ve sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi olarak bilinen Kangal Balıklı Kaplıca, Bolu’da meydana gelen yangın faciası sonrası 31 Ocak tarihinde İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yapı ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle mühürlenmişti. Mülkiyet sahibi il özel idaresi olmasına rağmen eksik evraktan dolayı tesis 7 aydır hastalara hizmet veremiyor.